Égési sérülések
Az égési sérülések típusai

Az égési sérülések típusai

Az égésekről elsősorban a tűz vagy forró felület által okozott sérülésekre gondolunk – ki ne égette volna már meg magát sütés-főzés közben a forró edénnyel, kifröcskölő olajjal? Ugyanakkor nemcsak a hő, de akár elektromosság, kémiai anyagok (erős savak, lúgok) vagy a napsugárzás is okozhat égési sérülést.

Égési sérülések típusai

Az égési sérülések tünetei

Az égésnek négy fokozata van.

  • Elsőfokú égést, forrázást általában háztartási balesetek okoznak, de ilyen a fényvédő krém nélküli napozás miatt bekövetkező "leégés" is. Az elsőfokú sérülések a bőr kipirosodását, fájdalmát eredményezik.
  • A másodfokú, közepesen mély égési sérülés folyadékkal teli hólyagok kialakulásával jár. Ha a hólyagok a balesettől számított 4–16 órán belül alakulnak ki, akkor a sérülés rendszerint elsőfokú. Viszont ha két órán belül megjelennek, akkor nagy valószínűséggel már másodfokú égési sérülésről van szó.
  • A harmadfokú, mély égés a bőr minden rétegét érinti, eléri az alatta lévő kötőszövetet is. A seb felszíne piszkosszürke, szenes.
  • A negyedfokú égésnél nemcsak a bőr ég meg,, hanem az alatta levő erek, izmok, csontok is. Az idegvégződések elhalása miatt fájdalmatlan lehet.

Az égési sérülés kiterjedésének becslése:

Sérülés helye

Érintett testfelszín nagysága (%)

Felnőtt

1 éves gyermek

Tenyér

1

1

Fej

9

19

Felső végtag

9

9,5

Felső test

36

32

Alsó végtag

18

15

Elsősegély

Elsősegély

A legtöbben tudják, hogy amennyiben megtörtént az égési baleset, akkor legfontosabb az érintett testrész hűtése 15-20 percen át hideg csapvízzel. A hűtés lényege - a fájdalomcsillapítás mellett -, hogy a további szövetkárosodást mérsékelje. Használjunk folyó csapvizet és vizes borogatást is. Ha hólyagok alakulnak ki, azokat nem szabad kilyukasztani, leragasztani. Tenyérnyinél nagyobb, illetve másodfokúnál súlyosabb égéssel orvoshoz kell fordulni.

Ha az égési sérülés elsőfokú, a folyóvizes hűtés után nemcsak a bőr hidratálása fontos, – ezzel megvédjük a berepedezéstől, a hámlástól és a további kiszáradástól - de az esetleges fertőződés megelőzése is. A Bepanthen Plus dexpantenol tartalmánál fogva egyrészt hidratálja a bőrt, másrészt elősegíti annak természetes gyógyulását. Klórhexidin tartalma révén pedig segít megelőzni a fertőzéseket is.

 

 

Bepanthen® Plus krém
Sebgyógyítás és fertőtlenítés egyben.
Vény nélkül kapható gyógyszer dexpantenol és klórhexidin hatóanyaggal.

Sebgyógyítás Bepanthen Plus krémmel

A Bepanthen Plus krém nem csupán fertőtlenít, de – dexpantenol tartalmának köszönhetően – elősegíti a bőr természetes gyógyulását.

Segíthetünk másban is?

Sebkezelés

Elsősegély és gyors gyógyulást segítő tippek.

Fertőzések megakadályozása

Előzd meg a fertőzés veszélyeit!

Égési sérülések

Az égési sebekről elsősorban a tűz vagy forró felület által okozott sérülésekre gondolunk.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!