A pelenkakiütés

Mi a pelenkakiütés?

Talán már előfordult, hogy a pelenka fedte területen, azaz a fenék, a comb és a nemi szervek tájékán, a babád bőre kipirosodott, megduzzadt és túlérzékennyé vált. Rosszul tűrte a pelenkacserét, kényelmetlen volt számára, sírt, mikor hozzáértél a popsi tájékához vagy próbáltad megmosni.

Ne ess kétségbe, ha kisbabád feneke kipirosodna, hiszen a pelenkakiütés gyakori a babáknál, mert a bababőr rendkívül érzékeny. A jó hír az, hogy a pelenkakiütés kezelhető, de meg is előzhető. A megelőzésben a Bepanthen Baby kenőcs tud segíteni, hiszen átlátszó védőréteget képez a babák bőrén, így nemcsak védi a babapopsit, de segít megelőzni a pelenkakiütést is.

Mi okozza a pelenkakiütést?

A pelenkakiütést leginkább a bababőrrel hosszan érintkező, nedves pelenka vagy alsónemű okozza. A vizelet magában is kiválthatja a kiütést, ehhez társul a pelenka dörzsölő hatása, valamint a székletben található enzimek. Mindezek tökéletes táptalajt biztosítanak a pelenkakiütésnek.

Mindez a nyirkos, meleg pelenkabelsőben szinte elkerülhetetlenné teszi a bőr sérülését. Ha egyszer a bőr védőrétege megsérül, az fájdalmas kipirosodáshoz vezethet, és ezzel nem könnyű szembesülni szülőként.

A pelenkakiütés megelőzése

A pelenkakiütés nagyon gyakori a babáknál. Nem számít, hogy a babád kényelméért milyen óvintézkedéseket teszel, néha egyszerűen képtelenség megakadályozni. Persze a pelenkakiütés kockázatát csökkenthetjük:

  • Cseréld gyakran a babád pelenkáját, a popsiját pedig öblítsd le vízzel.
  • Minden alkalommal használj Bepanthen Baby kenőcsöt, ami védi és ápolja a babapopsit.
  • Hagyd babádat minden nap legalább rövid ideig pelenka nélkül.
Bepanthen® Baby kenőcs
Kettős hatás az egészséges babapopsiért.

Keresd a patikákban, drogériákban!
Kozmetikum.

Pelenkakiütés kezelése

Langyos vízzel mosd le az érintett területet. Használj sima vizet, esetleg bababarát szappant, de azt is csak széklet után. A túlzott szappanhasználat lassítja a gyógyulást.

Védd babád bőrét minden pelenkázáskor kenőccsel!

Ügyelj a mosás körülményeire! Az irritáció megelőzése érdekében mosd hipoallergén mosószerrel a textilpelenkát, és válaszd a legmagasabb mosási hőmérsékletet.

Kezeld kisbabád bőrét körültekintően! A piacon kapható egyes termékeket az elfertőződött pelenkakiütések gyógyítására fejlesztették ki. Emiatt fertőtlenítő hatású összetevőket tartalmaznak, amelyek szükségtelenek a gyermek bőrének napi ápolásához. A mindennapi ápoláshoz olyan, a kisbaba érzékeny bőre számára kifejlesztett finom kenőcsöt használj, mint a Bepanthen Baby kenőcs.

Kerüld az alkoholos és illatosított törlőkendőket! Ha azt tapasztalod, hogy a törlőkendő irritálja babád bőrét, használj tiszta vizet, puha papír- vagy textiltörlőt, amíg a kiütés meggyógyul.

Hagyd lazán a pelenkát, hogy átjárjon rajta a levegő. Vedd le a pelenkát, amíg babád szunyókál, és tégy alá törülközőt. Ha a popsi száraz, csökken a pelenkakiütés, valamint a többi fertőzés kockázata.

Bepanthen Baby

Az ideális popsikenőcs 7 alapvető jellemzője

  1. Nem tartalmaz potenciálisan toxikus vagy nem dokumentált eredetű és biztonságú anyagokat
  2. Biztosítja a bőr megfelelő nedvességtartalmát
  3. Nem tartalmaz felesleges összetevőt
  4. Nem tartalmaz illatanyagot vagy más irritatív anyagot
  5. Nem tartalmaz tartósítószert
  6. Nem tartalmaz fertőtlenítő hatású összetevőt*
  7. Hatékonyságát csecsemőkön végzett klinikai vizsgálatok bizonyítják

* A baktériumok nem járulnak hozzá a pelenka okozta bőrgyulladás kialakulásához, ezért fertőtlenítő hatású összetevők jelenlétére nincs feltétlenül szükség. Alkalmazásuk zavarja a bőr mikroflórájának helyes működését, amely a bőr védelmi mechanizmusának lényeges eleme. Ezenkívül a fertőtlenítő hatású összetevők is kiválthatnak nemkívánatos reakciókat vagy irritációt.

Segíthetünk másban is?

A bababőr

Mitől olyan finom a babád bőre, és hogyan óvhatjuk?

A száraz bőr ápolása

A száraz bőrt táplálni kell ahhoz, hogy regenerálódjon.

Irritált, repedezett bőr

Nyugtasd és óvd a bőröd, hogy ne száradjon ki!