Csecsemő fekszik az ágyon

Tudj meg többet a pelenkakiütésről

Mi a Bayernél tudjuk, hogy a gyermekeink egészsége a legfontosabb, ezért foglalkozunk több mint 50 éve a gyönyörű, érzékeny bőrük ápolásával - Bepanthennel.

A babák bőre vékonyabb és puhább, mint a miénk, és sokkal érzékenyebb is. Ráadásul a pH-értéke is magasabb, ami érzékenyebbé teszi az irritatív anyagokkal szemben. A pelenkakiütés ugyan kellemetlenséget jelent mind a baba, mind a szülő számára, de rendkívül gyakori jelenség, és a megfelelő ápolással könnyen kezelhető. Ha a babán pelenkakiütés jelentkezik, tudnunk kell, hogy nem tettünk semmi rosszat – ez mindenkivel előfordul.

A Bayer, tudományos szakértelmére támaszkodva és a családok egészsége iránti elkötelezettségétől vezérelve megalkotott egy tartósítószer-mentes, illatanyagmentes és színezőanyag-mentes termékcsaládot a babák finom bőrének védelmére.

Mi az a pelenkakiütés?

A pelenkakiütés bármikor előfordulhat, amíg a gyermek pelenkát visel. A baba popsija, belső combja vagy nemi szerve kipirosodik és kiütéses/pöttyös, esetleg duzzadt és sebes lesz. Az érintett bőrterület tapintásra meleg lehet. Pelenkás korában a legtöbb baba átesik ezen a betegségen.

Oldalról látszó csecsemő akin pelenkát cserélnek

A pelenkakiütés kockázata a baba növekedésével változik. A pelenkakiütés különösen az első 12 hónapban jellemző, mivel a széklet ilyenkor gyakoribb, a baba bőre pedig még vékonyabb, nagyobb az áteresztőképessége, és magasabb a pH-értéke.

Ezért kifejlesztettük a Bepanthen Baby kenőcsöt, amely B5-provitamin tartalmával gyengéden segíti a bőr természetes gyógyulását, miközben megőrzi a bőr puhaságát, simaságát és nedvességtartalmát.

Milyen hatással van a pelenkakiütés a babára?

Előfordulhat, hogy pelenkakiütés esetén a baba zaklatottabb – sír, ha megérintik vagy fürdetik, és a kellemetlen érzés miatt éjszaka gyakran felébred.

Mi okozza a pelenkakiütést?

Síró csecsemő akin pelenkát cserélnek

A pelenkakiütést leggyakrabban a széklettel/vizelettel szennyezett pelenka és a kidörzsölődés együttesen okozza. A baba finom bőre érzékenyen és kényesen reagál az egészséges vizeletben található természetes, ámde irritáló anyagokra, valamint a székletben lévő irritatív anyagokra és enzimekre.

Mindezt tovább rontja a szoros pelenka azzal, hogy kidörzsöli a bőrt és ezzel eltávolítja a bőrt védő lipideket, valamint akadályozza a szellőzést. Amennyiben nem kezeljük a tüneteket, gombás (pl. Candida albicans) felülfertőzödés is kialakulhat. Egyes popsitörlők és tisztálkodószerek is okozhatnak irritációt.

Nagyobb a pelenkakiütés előfordulásának valószínűsége, ha a baba:

  • Koraszülött
  • Gyengélkedik
  • Nemrégiben kapott oltást
  • Antibiotikumot kap
  • Hasmenése van
  • Elválasztása az anyatejtől éppen zajlik
  • Genetikailag hajlamos az ekcémára

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Anyuka pelenkázik

Ne feledjük: a pelenkakiütés rendkívül gyakori, és a legtöbb esetben megfelelő ápolással és pl. Bepanthen Baby kenőcs segítségével gyorsan el is múlik. Ha pár nap elteltével a kiütés a pelenkával fedett területen kívül terjed, a bőr kisebesedik és váladékozik, vagy ha a babának hőemelkedése van, lehetséges, hogy fertőzés alakult ki. Ezek a tünetek is gyakoriak, és nem feltétlenül adnak okot az aggodalomra, de a biztonság kedvéért érdemes orvoshoz fordulnunk.

A Bepanthen Baby kenőcs kozmetikai termék.