Csecsemő- és gyermekkori ekcéma

Ha csecsemők és kisgyermekek szenvednek ekcémától, az nem csak számukra kellemetlen, hanem a szülőket is megviseli, és sok stresszel járhat. Nehéz végigélni, ha a kicsinek a viszkető, kellemetlen érzés elrontja a hangulatát és felborítja az alvási ritmusát. Szerencsére tudsz mit tenni azért, hogy enyhítsd babád vagy kisgyermeked tüneteit.

 

Az ekcéma tünetei csecsemőknél és kisgyermekeknél

Csecsemő ekcémával a lábfején

Az ekcéma általában piros, viszkető kiütésként jelentkezik. A bőr az érintett területen száraz, hámlik, be is repedezhet. Csecsemőknél akár már néhány hónapos korban kialakulhat, leggyakrabban az orcán és a hajas fejbőrön, az állon vagy a combon. Két éves kor után inkább jellemzően a bőrredőkben, hajlatokban jelenkeznek a tünetek, így például a könyök- vagy a térdhajlatban, a fül mögött, valamint a csuklón, a kézfejen és a bokán.

Okai

Az ekcéma nagyon gyakori bőrbetegség, a gyermekek mintegy 20%-át érinti világszerte. Ennek ellenére az ekcéma pontos kiváltó okait mindmáig kutatják.  Ugyanakkor vannak bizonyos tényezők, amelyek valószínűleg hozzájárulnak a kialakulásához.

A kisgyermekek, különösen a csecsemők bőre érzékenyebb a környezeti hatásokra, mint a felnőtteké, ezért a külső vagy környezeti tényezők gyakran szerepet játszanak kialakulásában. Ezen kívül az irritatív anyagok, mint például a gyapjú, a szintetikus textíliák, a túlzott meleg vagy a szappan – sőt, akár a baba arcát érő nyál is – befolyásolhatják az ekcémát. A genetika szintén szerepet játszik – a kutatások szerint nagyobb valószínűséggel alakul ki ekcéma annál a gyermeknél, akinek valamelyik testvére vagy szülője ekcémás.

A harmadik befolyásoló tényező az allergia, ami lehet ételallergia vagy állatszőr-, poratka- és pollenallergia. Gyakori, hogy aki allergiás, az egyben ekcémás is, és fordítva.

 

Hogyan kezeljük az ekcémát a gyermekeknél?

A felnőtteknek szóló ajánlások többsége az ekcémás csecsemőkre és kisgyermekekre is érvényes. Ugyanakkor, mivel a kicsi bőre különösen érzékeny, érdemes szakorvoshoz (házi gyermekorvos, gyermekbőrgyógyász) fordulni, hogy megtaláld a gyermeked számára legmegfelelőbb kezelést. Addig is, íme néhány hasznos általános információ és javaslat.
 

Anyuka maszírozza a csecsemőt

A fürdetés csak néhány percig tartson langyos-meleg (de semmiképp sem forró) vízben. Nagyon fontos, hogy közvetlenül a fürdetés után hidratáljuk a bőrt.  A hidratálókrémek, de különösen a bőr nedvesség- és zsírtartalmát egyarántó pótoló  emolliensek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, így a bőrpírt, a szárazságot és a viszketést. 

TIPP: Ha zablisztet teszünk a csecsemő vagy kisgyermek fürdővizébe, az segíthet megnyugtatni a bőrt.

A vakarózás megakadályozása nagyon fontos – a vakarással megsérül a bőr legfelső rétege, így az ekcéma súlyosbodhat és akár fertőzés is kialakulhat. Különösen éjszakára érdemes vakarózás ellen egyujjas kesztyűt adni a babára vagy kisgyermekre, hogy így nyugodtabban aludjon, és ne okozzon magának sérülést az éjszaka során.

TIPP: Nyáron érdemes a baba emolliens krémét a hűtőben tartani – a hideg krém felvitelkor hűsíti és nyugtatja a baba bőrét.

Súlyos ekcéma esetén előfordulhat, hogy az orvos más emollienst vagy helyi kezelést, például szteroidos krémet vagy antibiotikumot ajánl a bőr gyorsabb megújulásának elősegítése és a fertőzések megelőzése vagy kezelése érdekében.

Anyuka tartja a csecsemőt akinek ekcémás az arca

Végül pedig az ekcéma fellángolására hajlamosító tényezők azonosítása segíthet. Ez nem mindig sikerül, de ilyen lehet például a túl nagy meleg vagy bizonyos termékek (tisztálkodószer, mosópor, stb.). Az ételallergiáknak is lehet ugyan szerepük, de mielőtt bármilyen táplálékot kizárnál a baba étrendjéből, konzultálj a kezelőorvossal az allergiateszt lehetőségéről.

És mi a helyzet Veled?

Ha egy baba vagy egy kisgyermek ekcémás, az nem csak neki, hanem gyakran a szülők számára is megpróbáltatást jelent. Egy szülő sem szereti a gyermekét szenvedni látni, ha pedig ez – mint az ekcéma esetében sokszor - a tehetetlenség érzésével párosul, az csak tovább ronthat a hangulaton.

Ne felejtsd el azonban, hogy mindez nem te hibád, és sok más szülő is ugyanezen megy keresztül. Hasznos lehet, ha kapcsolatba lépsz az ekcémás betegek helyi szervezetével, online csoportjaival.  Itt hasonló problémákkal küzdő szülőkkel beszélgethetsz, és tanulhatsz a tapasztalataikból.