Tudj meg többet a babapopsi kipirosodásáról 

A babák bőre vékonyabb, puhább és más kémiai környezetű (magasabb pH-jú), mint a felnőtteké. Sokkal érzékenyebb is -például az irritatív anyagokra.  A kipirosodott fenék ugyan kellemetlen, de rendkívül gyakori jelenség, és megfelelő ápolással könnyen kordában tartható. A Bayer tudományos szakértelmére támaszkodva és a családok egészsége iránti elkötelezettségétől vezérelve kifejlesztett egy kenőcsöt a babák finom bőrének ápolására és védelmére.

 

Milyen  kipirosodott babapopsi? 

Bármikor előfordulhat, amíg a kisgyermek pelenkás.   A pelenkával fedett bőrterületek, azaz a baba popsija, belső combja vagy nemi szerve kipirosodik esetleg  kiütéses/pöttyös lesz (ezért nevezik pelenkakiütésnek is). Súlyosabb esetben duzzanat, kisebesedés is előfordulhat.  Az érintett bőrterület tapintásra meleg is lehet. Ilyenkor már nem feltétlenül elég egy egyszerű popsikenőcs. Pelenkás korában a legtöbb baba átesik ezen.

Oldalról látszó csecsemő akin pelenkát cserélnek

Gyakorisága a baba növekedésével változik. Különösen az első 12 hónapban jellemző, mivel ilyenkor naponta többször van a babának széklete, bőre pedig még vékonyabb, nagyobb az áteresztőképessége, és magasabb a pH-értéke.

Ezért kifejlesztettük a Bepanthen Babyt , ami B5 provitaminnal ápolja a babapopsit, valamint légáteresztő védőréteget képez rajta, ami védi a kipirosodástól.  

Milyen hatással van a popsi kipirosodása  a babára?

Előfordulhat, hogy ilyenkor a baba zaklatottabb – sír, ha megérintik a popsiját vagy fürdetik, és a kellemetlen érzés miatt éjszaka gyakrabban ébred fel. 

 

Mi okozza a kipirosodást?

Síró csecsemő akin pelenkát cserélnek

Leggyakrabban a széklettel/vizelettel szennyezett pelenka és a kidörzsölődés együttesen okozza. A baba finom bőre érzékenyen és kényesen reagál az egészséges vizeletben található természetes, ámde irritáló anyagokra, valamint a székletben lévő irritatív anyagokra és enzimekre.

Mindezt tovább rontja a túl szoros pelenka azzal, hogy kidörzsöli a bőrt - és ezzel eltávolítja a bőrt védő lipideket-  valamint akadályozza a szellőzést. Amennyiben nem kezeljük a tüneteket, gombás (pl. Candida albicans) felülfertőzödés is kialakulhat. Egyes popsitörlők és tisztálkodószerek is okozhatnak irritációt.

Nagyobb eséllyel pirosodik ki a baba popsija , ha:

  • Koraszülött
  • Gyengélkedik
  • Nemrégiben kapott oltást
  • Antibiotikumot kap
  • Hasmenése van
  • Elválasztása  éppen zajlik
  • Genetikailag hajlamos az ekcémára

 

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Anyuka pelenkázik

Ne feledjük: a babapopsi kipirosodása rendkívül gyakori, és a legtöbb esetben megfelelő popsikenőcs (pl. Bepanthen Baby) segítségével kivédhető. Ha pár nap elteltével a bőrpír vagy kiütés a pelenkával fedett területen kívül terjed, a bőr kisebesedik és váladékozik, vagy a babának hőemelkedése van, lehetséges, hogy fertőzés alakult ki. Ezek a tünetek is gyakoriak, és nem feltétlenül adnak okot az aggodalomra, de a biztonság kedvéért érdemes gyermekorvoshoz fordulnunk.