A bőr felépítése

 

A bőrünk nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. Megvéd minket a külvilágtól, megőrzi a testünk hőmérsékletét, D-vitamint termel, és segít kontaktust teremteni a szeretteinkkel. Ugyanakkor a bőr érzékeny felület, ezért figyelemre és gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

A bőr felépítése

Legnagyobb szervünk három rétegből áll:

Hölgy sok szeplővel
  • A hám  a bőr felső rétege. A hámon belül legfelül a szaruréteg (stratum corneum) helyezkedik el. Ez fizikai védőrétegként szolgál az olyan külső behatások ellen, mint például a hideg, az UV-sugárzás vagy a fertőzések. A hám többi rétegének leginkább az a szerepe, hogy előállítsák a bőr védőrétegét.
  • Az irha  a bőr középső rétege, ami a külső réteg vérellátását biztosító ereket tartalmazza. Ezen kívül szőrtüszők, verejtékmirigyek és idegvégződések is találhatók itt.
  • A bőr legalsó és egyben legvastagabb rétege a bőralja , ami zsírsejteket tartalmaz. A zsírsejtek energiatartalékot képeznek, és elősegítik a test hőszabályozását.
Család együtt játszik a tengerparton

A bőr szerepe

A bőr testünk legnagyobb szerve, és számos funkciót lát el. Egyik legfontosabb szerepe a mechanikai védelem, például az olyan fizikai behatásoktól, mint a dörzsölődés. . Emellett gátat képez vegyi anyagokkal, fertőzésekkel vagy a káros UV-sugárzással szemben is. Amellett, hogy védelmet nyújt a külső  hatásokkal szemben, egyben a legnagyobb érzékszervünk is.  A benne lévő érző idegvégződéseknek köszönhetően számtalan információhoz jutunk a külvilágból. A bőrön keresztül érzékeljük például  a hideget, a meleget, a fájdalmat, vagy a barátaink és szeretteink megnyugtató érintését.
A bőr másik fontos szerepe a hőszabályozás. Bőrünk körülbelül 2-5 millió verejtékmirigyet tartalmaz, melegben pedig akár napi több litert is izzadhatunk,  ezzel segítve testünk lehűlését. Ezzel szemben hideg időben a verejtéktermelés és a bőr vérellátása csökken, hogy a szervezet megőrizze a hőt a mélyebben fekvő szervekben.