Mit tehetünk az arcot érintő ekcéma ellen?

Az ekcéma többnyire a vékony - ezért védtelenebb - bőrrel borított testtájakon jelentkezik. Ez az oka annak, hogy  sokaknak az arc és a nyak tájékán vannak tünetei.  Az itt jelentkező ekcéma fellángolás vagy krónikus ekcéma testileg és lelkileg egyaránt megterhelő.

Férfi arcbőr irritációval

Az arcot érintő ekcéma  terápiás eszköztára sokféle. Helyileg gyulladás- és viszketéscsökkentő hatású (szteroidos) vagy a bőr károsodott védőrétegét helyreállítani képes krémeket, kenőcsöket lehet használni.   Súlyosabb esetben szájon át szedhető szteroidokra lehet szükség. Szóba jöhetnek  bizonyos alternatív megoldások (pl. fényterápia). A számodra megfelelő kiválasztását bízd szakorvosra. Ezeken túlmenően magad is tehetsz azért, hogy a mindennapokban kordában tartsd az arcodat érintő ekcémát.

Bőrápolási szokások

Bizonyára tudod, hogy a száraz bőr az ekcéma egyik legfőbb tünete. A száraz bőr védőrétege -vagyis a szarusejtek és az őket körülvevő lipid (zsír) burok - “gyengébb”: kevesebb nedvességet és zsírt tartalmaz, mint az egészséges bőr. Éppen ezért az ekcéma enyhítésének legfontosabb eleme a hidratálás és visszazsírozás.

Az emolliensek a hidratáló készítmények egy családja, amik segítenek megakadályozni a nedvességvesztést és emellett az élettanilag szükséges lipideket is bejuttathatjuk velük a bőrbe.  Naponta többször is alkalmazhatók, kövesd a gyártó vagy kezelőorvosod utasításait. Lehetőleg közvetlenül mosakodás után vidd fel, amikor a bőr még nedves. A szappanpótlóktól a kenőcsökig számos emolliens létezik, ezek összetételükben eltérhetnek egymástól. Előfordulhat, hogy a nap különböző szakaszaiban más-más emollienst részesítesz előnyben, például napközben egy könnyen kenhető krémet, este pedig egy zsírosabb kenőcsöt.

Hölgy mossa az arcát

Egyéb bőrápolási tippek

 • Próbáld minél ritkábban megérinteni az arcod, mivel ezzel tovább  irritálhatod a bőrt!
 • Ügyelj rá, hogy a hajad  tiszta legyen, ugyanis az arcba lógó piszkos haj szintén irritálhatja a bőrt!
 • Mivel az arcbőr jobban ki van téve az időjárásnak, érdemes rugalmasan kezelni az arcápolási szokásokat és alkalmazkodni a hőmérséklet vagy a páratartalom változásaihoz!
 • Ha tégelyes készítményt használsz, az ujjad vagy a kezed helyett inkább egy tiszta kanállal adagold!
 • Dörzsölés helyett a nedvességet felitatva törölközz!
 • Mosakodáshoz langyos-meleg (ne forró) vizet használj!

Smink

Ha sminkelsz, bizonyára észrevetted már, hogy számos termék inkább súlyosbítja az ekcémádat, ahelyett hogy segítene elfedni azt. Lehet, hogy próbálkoznod kell egy ideig, mire megtalálod a számodra ideális termékeket, hiszen mindenkinek mások a személyes igényei. Az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amire jó, ha odafigyelsz. Javasoljuk, hogy rendszeres alkalmazás előtt minden terméket próbálj ki kis felületen: nézd meg, hogy okoz-e bármilyen reakciót vagy irritációt.

 • "Hipoallergén"', mitesszer- és aknéképződést nem okozó és érzékeny bőrűeknek szánt sminkkészítményeket használj.
 • Az illatanyagok gyakran okoznak irritációt, ezért olyan termékeket válassz, amelyek illatanyagmentesek, nem pedig „nem illatosítottak”, mivel ez utóbbiak tartalmazhatnak illatanyagokat.
 • A tartósítószerekre sokak bőre érzékeny.
 • Cseréld rendszeresen a sminktermékeket a gyártó utasításainak megfelelően – a szemfestékeket például 3-4 havonta cserélni kell, mivel a szemkörnyék különösen érzékeny.
 • A vízbázisú vagy vízben oldódó sminket könnyebb eltávolítani a nap végén, így az kevésbé irritálja a bőrt.
 • Sminkelés előtt mindig moss kezet, valamint rendszeresen mosd ki az ecseteket.

Legjobb, ha szakorvossal konzultálsz az ekcéma kezelésének különböző lehetőségeiről, például a szteroidos krémekről. 

 

Ekcéma a baba arcán

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, világszerte minden ötödik gyerek érintett. Csecsemőknél az ekcéma leginkább az arcon és a fejbőrön fordul elő. Súlyosbíthatja a nyálcsorgás, a nyári hőség, a téli hideg, az allergiák, illetve irritáló szappanokkal vagy textíliákkal való érintkezés. A felnőtteknek szóló ajánlások többsége az ekcémás csecsemőkre is érvényes. A  fürdetés langyos vízben ajánlott, javasolt a mindennapos bőrápolás  hidratáló és egyúttal lipid-visszapótló (emolliens) készítményekkel. Ugyanakkor, mivel a kicsi bőre különösen érzékeny, azt ajánljuk, hogy keress fel egy gyerekbőrgyógyászt, aki eligazít majd.