Tetoválások

Tetoválások utókezelése

Első vagy már a sokadikat tervezed?

Kedves Tetoválásra Vágyó! Ez az oldal Neked szól, mindegy, hogy az első vagy a sokadik mintádat tervezed varratni. Minden tetoválás mögött egy izgalmas történet rejlik. Az elkészült alkotás tartósságának megőrzése szempontjából elengedhetetlen a tetoválás megfelelő gyógyulása és utókezelése, hiszen minden tetoválás egykisebb trauma a bőrnek, ami külön munkára kényszeríti. Olvass tehát tovább, hogy megtudd, hogyan tudsz a legkörültekintőbben eljárni a tetoválásod utókezelésével, hogy a bőrödnek is a legtöbbet nyújtsad. 

Tetoválás

Hogyan reagál a bőrünk a tetoválásra? 

Tetoválás során a tetoválótűvel egymás után többször átszúrjáka bőr felső rétegét (ez a védőrétegként is funkcionáló felhám), hogy pigmenteket és festéket juttassanak a mélyebben elhelyezkedő alsó rétegbe (irhába). Ezáltal megsérül a bőr védőrétege, a bőr fokozottan dehidratálódik, és megnő a fertőzések kockázata. A sérült bőrön gyakran jelentkezik viszketés, kipirosodás, ödéma és égő érzés. A seb gyógyulásának elősegítése, a bőr védekező képességének helyreállítása és a gyulladások elkerülése érdekében fontos a tetoválás megfelelő ápolása. Noha a tetoválás kezelése némi lemondással és kényelmetlenséggel járhat, fontos, hogy minden szabályt betartsunk. A gyógyulás a tetoválás méretétől függően egy-két hétig tart.

Hogyan lehet tartós és szép tetoválásunk?

A tetoválásban akkor gyönyörködhetünk sokáig, ha megfelelően utókezeljük segítve a bőr gyógyulását. A tetoválás ápolására szánt idő és türelem mindig kifizetődik, a bőr kevésbé feszül a gyógyulás során, és a tapintása puha marad. Ezenkívül nem alakul ki varasodás, ami a festék leválásával járna. Mivel pedig nem alakulnak ki színhiányos területek, összességében szép, egyenletes és hosszan tartó, ragyogó színeket kapunk.

 

Tetoválás előtt

Lány tetoválással a vállán a tengerparton

A tetoválás időpontját ajánlott alaposan átgondolnunk. 

Ha például nyáron szeretnénk tetováltatni, tisztában kell lennünk azzal, hogy utána 

 • kerülnünk kell a napozást és a fürdést,
 • le kell mondanunk a sportról és a szaunázásról.

A tetoválás az UV-sugárzás hatására kifakul. A klóros víz és az erőteljes izzadás gátolja a gyógyulást, felpuhítja a bőrt, elősegítve ezzel a gyulladások kialakulását és a színvesztést, ezért ilyenkor pár napig mellőzzük a sportolást. Illetve, maga a tetoválás folyamata az immunrendszerünket is próbára teszi, ami szintén lassíthatja a gyógyulást. 

Emellett érdemes előre tájékozódni a tetoválóstúdióról, ahol el szeretnénk készíttetni a tetoválást: 

 • Tisztának tűnik a helyiség?
 • Megfelelő tájékoztatást kapunk? A kockázatokra is felhívják a figyelmünket?
 • Mit mondanak más vendégek a stúdióról, milyenek az internetes értékelései? Hogy néznek ki az ott készült, már gyógyult tetoválások?
 • Rendelkeznek elegendő fényképpel, amelyeken láthatók a friss és a már gyógyult tetoválások?
 • Jól kivehetők a fényképeken a tetoválások? Tisztán láthatók a vonalak és teltek a színek – friss és gyógyult állapotban is?

A tetoválóstúdió és megfelelő művész kiválasztásához az alábbi honlap segítséget nyújthat:  A tetoválók képviselete 

Krónikus megbetegedés vagy allergia esetén ajánlott a tetoválást megelőzően orvosi konzultációt is kérni. 

 

A tetoválás menete

Frissent készült tetoválás

Kiválasztottuk a motívumot és a tetoválóművészt, és ahogy közeledik a tetoválás időpontja, egyre izgatottabbak leszünk.

Fontos, hogy a tetoválás napján reggelizzünk, és jó legyen a közérzetünk. Szintén fontos, hogy legyen nálunk megfelelő mennyiségű innivaló és egy kis harapnivaló. Zenehallgatással vagy egy jó könyv olvasásával elterelhetjük a figyelmünket, és az idő is gyorsabban telik. Ha a vázlat felkerült a kívánt testrészre, és a tetoválóasztalon minden eszköz a helyén van, kezdetét veszi a munka.

Ha elkészült a tetoválás, a bőrt általában fertőtleníteni, krémezni szokták, majd letakarják fóliával. Ez lehet speciális sebfólia, ami több napon keresztül is a bőrön maradhat, vagy hagyományos háztartási fólia, amit pár óra elteltével el kell távolítani.

Hogyan kerülhető el a hegesedés, valamint a kontúrok és színek elmosódása?

Tetoválás erős kontúrokkal

A ragyogó színekkel és éles kontúrokkal rendelkező, tartósan szép tetoválás alapfeltétele a jó tetoválóművész, aki pontosan tudja, milyen mélyre kell szúrnia a tűt. Ha túl mélyre szúr, a bőr erősebben fog vérezni, ami kimoshatja a tetoválófestéket. Tudni kell továbbá, hogy a festék a bőraljának nevezett legalsó bőrrétegben nem tud lerakódni, csak a középső, úgynevezett irha- rétegben. A nem megfelelő szúrásokkal az elmosódás (blowout) és a hegesedés kockázata is megnő. Ha a tetováló túl felületesen szúr, a tetoválófestéket a szervezetünk gyorsan kiüríti, így a tetoválás foltos, fakó vagy különböző erősségű lesz, elveszti hatását és kifejezőerejét. 

A tetoválás kezelése a tetoválási folyamat után: miért lényeges a szövődménymentes gyógyulás a ragyogó színek szempontjából?

Tetoválás erős kontúrokkal

A tetoválóművész rendszerint egy fóliakötést helyez fel az új alkotásra, és azzal engedi haza a vendéget. Nem kell megijedni, ha a fólia alatt kisebb mennyiségű vér és sebváladék gyűlik össze – ez teljesen természetes jelenség.

A különböző típusú fóliák különböző ideig maradhatnak a tetováláson a háztartási fóliák azonban maximum 24 órán át. De ha igazán körültekintően szeretnénk eljárni, érdemes 3-4 óránként cserélni. (Éjszaka kivétel, akkor elég lefekvés előtt felhelyezni a friss fóliát és ébredéskor cserélni.)

A fólia eltávolítását követően a tetoválást óvatosan, langyos vízzel, esetleg pH-semleges, folyékony szappannal le kell mosni és lehetőség szerint szabad levegőn hagyni, hogy megszáradjon. A törölgetést érdemes kerülni. Papírtörlővel lehet a felesleges vizet felitatni, ha nincs időnk megvárni a száradást, mert a papírtörlő a törölközővel ellentétben nem szöszöl.  Így kisebb az esély, hogy sérült bőrbe szennyeződés jut és elfertőződik.

Az ezt követő két hét a gyógyulás időszaka. A tetoválás gondos utókezelése és gyógyulása meghatározó jelentőségű a különböző szövődmények – pl. sebfertőzés vagy hegesedés – elkerülése és a bőr puhaságának megőrzése szempontjából.

Miért fontos a gyógyulási folyamat a tetoválás eredménye szempontjából?

Hámosodott bőr, gyógyulás alatt álló tetoválás

Minél gyorsabban gyógyul a seb, várhatóan

 • annál kisebb a fertőzések kockázata, hiszen, ha a sérülés bezárul, már nem jelent behatolási felszínt a kórokozóknak és, 
 • annál több festékanyag marad az irhában, a tetoválás szempontjából legfontosabb bőrrétegben.

A seb gyógyulásának elősegítése tehát gyorsabb sebgyógyulást és ezáltal várhatóan szebb, intenzívebb színű végső tetoválást eredményez. 

Miért a Bepanthen kenőcsöt használjuk?

Bepanthen Kenőcs

E célra kiválóan alkalmas a Bepanthen kenőcs, ami zsíros kenőcsalapba kevert dexpantenol hatóanyagot tartalmaz. A kenőcs a seb felületén légáteresztő filmréteget képez, ami segít megőrizni a bőr puhaságát, és egyidejűleg óvja a sebet a kiszáradástól. A dexpantenol (B5-provitamin) a bőrben B5 vitaminná alakul, ami pedig a tetoválás miatt megsérült bőr regenerálódását és gyógyulását segíti elő, hiszen elősegíti a sejtosztódást a bőr különböző rétegeiben.

Hogyan alkalmazd Bepanthen kenőcsöt?

Óvatosan vigyél föl kis mennyiséget a tetovált bőrfelületre és próbáld meg eloszlatni a lehető legkevesebb kenő mozdulattal, és igyekezz minimalizálni a kontaktust a friss tetoválással. Az a megfelelő, ha Bepanthen kenőcs egy vékony filmréteget képez a teljes tetovált bőrfelületen, de nem „tocsog” benne, mert ez kioldhatja a festéket Helyesen akkor járunk el, ha vékony rétegben használjuk akkor pont az ideális hatást éri el a seben. Ezután helyezd fel a friss a fóliát, és ismételd meg ezt a folyamatot minden fóliacserénél az elkövetkező 2-3 napban. Amikor a bőröd elkezd összehúzódni és egy pergamen vékonyságú hámló réteg jelenik meg rajta, akkor célszerű befejezni a Bepanthen kenőcs használatát, hiszen ekkora a feladatát már elvégezte, a dexpantenolból keletkezett B5-vitamin a hámosodást beindította. 

A sebgyógyulást követően a tetoválás további ápolásához általános testápoló használható. A ragyogó színű, egységes tetoválás megőrzése érdekében a fényvédelemre vonatkozó utasításokat is be kell tartani. 

Mennyi ideig nem sportolhatok tetoválás után?

Alapszabály szerint – a sebgyógyulás zavartalansága érdekében – a tetoválást követő két hétben nem szabad sportolni. 

Mennyi ideig érdemes kerülni az áztató fürdést tetoválás után?

Itt is ez a szabály: az első két hétben tilos fürödni, ami a természetes vizekben vagy uszodában való úszásra is vonatkozik.  A friss tetoválás áztatása ugyanis kioldhatja a még teljesen be nem épült színeket, ezáltal fakíthatja a tetoválást, kevésbé lesz szép a végeredmény. A klóros víz csak fokozza ezt a folyamatot, így az uszoda kerülése ezért is ajánlott ilyenkor. Langyos vízzel történő gyors zuhanyzás ajánlott.

Mennyi idő után mehetek napra? 

Mivel az UV-sugárzás kifakíthatja a tetoválást, az első hat hétben mindenképpen kerülni kell a napfényt és a szoláriumot. Ez azonban csak a tetovált bőrfelületre vonatkozik. Ha tehát ruhával lefedjük az érintett bőrfelületet, hamarabb is mehetünk napra. A tetovált bőrfelületen ugyanakkor ezt követően is érdemes UV-védőt használni, ha közvetlen napfény érné. Ezzel elkerülhetjük a tetoválás kifakulását. A napfény ugyanis a festék és ezáltal a tartósan szép tetoválás legnagyobb ellensége. 

Meddig maradjon a fólia a tetováláson? 

E tekintetben fontos, hogy milyen fóliát használunk. A speciális sebfólia 3–5 napig maradhat a tetováláson, míg a hagyományos háztartási fóliát leghamarabb 3 óra, legkésőbb 24 óra elteltével kell eltávolítani.

 

Általános tippek a tartósan szép tetoválás megőrzéséhez

 • A tetoválás viszketése a gyógyulási folyamat természetes kísérőjelensége. A sebet nem szabad vakarni, különben fennáll a hegképződés veszélye, aminek következtében a tetoválás foltossá válik.
 • Megfelelő ápolás, azaz napi 4 alkalommal történő bekenés esetén a seb általában nem varasodik. Ha mégis, a vart nem szabad lekaparni. Érdemes továbbra is rendszeresen kenni, amíg a var magától le nem válik. Ellenkező esetben félő, hogy a tetoválófesték egy részét is lekaparjuk.
 • A friss tetoválás jobban gyógyul, ha a sebet elegendő levegő éri. Ezért ajánlott laza ruházatot viselni, és kerülni a dörzsölődést. Ajánlott továbbá olyan termékeket használni, amik légáteresztő védőréteget képeznek- ilyen például a bőrvédő, bőrgyógyító Bepanthen kenőcs..
 • Sebgyógyulás során ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az elegendő folyadékbevitelre (naponta kb. 1,5–2 liter folyadék, de kerüljük az alkoholos italokat) és a megfelelő mennyiségű alvásra.
 • Ha túl erős bőrpír, duzzanat, fájdalom, hólyagosodás vagy láz lép fel, orvoshoz kell fordulni. Ezek a tünetek ugyanis allergiás reakcióra vagy gyulladásra utalhatnak, amit kezelni szükséges. Ezt követően a tetoválóművészt is tájékoztatni kell, ugyanis lehetséges, hogy az általa használt speciális tetoválófesték váltotta ki a reakciót.

A Bepanthen® kenőcs vény nélkül kapható gyógyszer, dexpatenol hatóanyaggal.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Bepanthen kenőcs tetoválás utókezelésére

Vény nélkül kapható gyógyszer. Hatóanyag: dexpanthenol.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

További információ

A teljes Bepanthen portfólió

Bepanthen Kenőcs

LMR-CH-20210310-45