Miért viszket az arcbőröm?

Az arcbőr reakcióinak – mint például a vörös foltok vagy a viszketés  – számos kiváltó oka lehet. Ide tartoznak bizonyos krónikus betegségek, mint az ekcéma, az akne (pattanásosság) vagy a rozácea, de étel vagy valamilyen anyaggal való érintkezés okozta allergiás reakció is állhat a háttérben. Előfordulhat, hogy “csupán” érzékenyek vagyunk valamilyen anyagra, pl. mosószerre, vagy egy szintetikus esetleg durva szövetre. Környezeti hatások is kiválthatnak ilyen bőrreakciókat, pl. a túlzott napozás, hőmérséklet- vagy páratartalom-változás, esetleg a légkondícionálás. Még a stressz is kihathat bőrödre –tudj meg többet ide kattintva a stresszről és az ekcémáról.

Általánosságban véve az érzékeny bőr a felnőttek körében egyre gyakoribb, és az utóbbi években számos vizsgálat igyekezett körüljárni ezt a kérdést. Szerencsére azonban sok olyan készítmény jelent meg a piacon, amelyeket kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztettek ki.

Érzékeny arcbőrrel rendelkező személy

Az arcbőr viszketése esetén érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki segít megállapítani a probléma okát, és megfelelő kezelést javasol. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényezőt, amik bőrviszketéshez és irritációhoz vezethetnek, valamint megmutatjuk, hogyan enyhítheted a panaszokat.

Allergiák

Számos, táplálékkal a szervezetünkbe kerülő anyag válthat ki allergiás reakciót. A legyakoribb élelmiszer-allergiákat a tej, a tojás, a földimogyoró, a csonthéjasok, a halak, valamint a kagyló- és rákfélék okozzák. Ezen kívül por vagy virágpor (pollen) is okozhat allergiát - ezt allergiás náthának (pollen esetében a köznyelvben szénanáthának) nevezzük. Allergiás bőrtünetek esetén érdemes bőrgyógyászhoz vagy allergológushoz fordulni, de addig is a viszketés enyhítésére léteznek vény nélkül kapható készítmények.

Kozmetikumok okozta reakciók

A kozmetikumok - bőr-, haj-, köröm-, és szemápolási termékek - által kiváltott bőrreakciók egyre gyakoribbak. Súlyosságuk az egyszerű irritációtól az allergiás reakcióig terjedhet, és leggyakrabban az arc bőrét érintik. Ha érzékeny a bőröd, és új készítményre váltanál, rendszeres használat előtt mindenképpen próbáld ki kis területen. Így egy esetleges kedvezőtlen bőrreakció kevesebb kellemetlenséggel jár.

Hogyan csökkenthető a viszketés vagy az irritáció?

A fent említett javaslatokon túl vannak bizonyos lépések, amelyeket követve enyhülhetnek a tünetek:

  • Próbáld a lehető legkevesebbet vakarni a viszkető területet, mivel az fokozhatja az irritációt, és akár gyulladáshoz vagy fertőzéshez is vezethet.
  • A hűvös, nedves borogatás segíthet. A száraz bőrt akkor kend be hidratálóval, amikor még nedves.
  • Enyhe szappanokat és tisztítószereket használj, és kerüld az erősen illatosított készítményeket. Ez a mosószerre és az öblítőre  is érvényes.
  • Az uborkaszeletek segíthetnek hidratálni a bőrt, ráadásul hűsítenek, frissítenek. 
  • Langyos vízzel mosakodj.