Krémezi az ekcémás kezét

Mit tehetünk az arcot érintő ekcéma ellen?

Az ekcéma többnyire a vékony - ezért védtelenebb - bőrrel borított testtájakon jelentkezik. Ez az oka annak, hogy a legtöbbeknek az arc és a nyak tájékán vannak tünetei. Minden ekcémás beteg tudja, hogy az arcot és környékét érintő ekcéma fellángolások vagy krónikus ekcéma testileg és lelkileg egyaránt megterhelő.

Férfi arcbőr irritációval

Az arcot érintő ekcémát azonban többféleképpen is lehet kezelni. A terápiás eszköztár a helyileg alkalmazandó készítményektől - mint például szteroidos krémek vagy kenőcsök -, a szájon át szedhető gyulladás- vagy viszketéscsökkentőkön át bizonyos alternatív megoldásokig (pl. fényterápia) terjed - a számodra megfelelő kiválasztását bízd szakorvosra. Személyes döntésed, hogy aztán ki is próbálod-e, de ezeken túlmenően magad is tehetsz azért, hogy a mindennapokban kordában tartsd az arcodat érintő ekcémát.

Bőrápolási szokások

Bizonyára tudod, hogy a száraz bőr az ekcéma egyik legfőbb tünete. A száraz bőr védőrétege (vagyis szarusejtek és az őket körülvevő lipid burok) gyengébb - vagyis gyorsabban veszít víztartartalmából és hajlamosabb gyulladásra, fertőzésre. Éppen ezért az ekcéma enyhítésének legfontosabb eleme a hidratálás.

A bőrpuhító krémek (emolliensek) – a hidratáló készítmények egy családja, amelyek segítenek megakadályozni a nedvességvesztést és védik a bőrt. Naponta többször is alkalmazhatók a bőr hidratáltságának megőrzésére (kövesd a gyártó vagy kezelőorvosod utasításait). Lehetőleg közvetlenül mosakodás után vidd fel, amikor a bőr még nedves. A szappanpótlóktól a kenőcsökig számos emolliens létezik, ezek hatóanyagukban eltérhetnek egymástól. Előfordulhat, hogy a nap különböző szakaszaiban más-más emollienst részesítesz előnyben, például napközben egy könnyen kenhető krémet, este pedig egy zsírosabb, nehezebb kenőcsöt.

Egyéb bőrápolási tippek

Hölgy mossa az arcát
 • Próbáld minél ritkábban megérinteni az arcod, mivel ezzel tovább terjesztheted a fertőzést és irritálhatod a bőrt
 • Ügyelj rá, hogy a hajad mindig tiszta legyen, ugyanis az arcba lógó koszos haj szintén irritálhatja a bőrt
 • Mivel az arcbőr jobban ki van téve az időjárásnak, érdemes rugalmasan kezelni az arcápolási szokásokat és alkalmazkodni a hőmérséklet vagy a páratartalom változásaihoz
 • Ha tégelyes, nem tubusos terméket használsz, az ujjad vagy a kezed helyett inkább egy tiszta kanállal adagold
 • Dörzsölés helyett a nedvesség felitatásával törölközz.
 • Mosakodáshoz meleg (ne forró) vizet használj

Smink

Ha sminkelsz, bizonyára észrevetted már, hogy számos termék inkább súlyosbítja az ekcémádat, mint hogy segítene elfedni azt. Lehet, hogy próbálkoznod kell egy ideig, mire megtalálod a számodra ideális termékeket, hiszen mindenkinek mások a személyes igényei. Az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amire jó, ha odafigyelsz. Javasoljuk, hogy rendszeres alkalmazás előtt minden terméket próbálj ki: nézd meg, hogy okoz-e bármilyen reakciót vagy irritációt.

 • Hipoallergén, mitesszer- és aknéképződést nem okozó és érzékeny bőrűeknek szánt sminkkészítményeket használj
 • Az illatanyagok gyakran okoznak irritációt, ezért olyan termékeket válassz, amelyek illatanyagmentesek, nem pedig „nem illatosítottak”, mivel ez utóbbiak tartalmazhatnak illatanyagokat
 • A tartósítószerekre sokak bőre érzékeny
 • Ne feledd rendszeresen cserélni a sminktermékeket a gyártó utasításainak megfelelően – a szemfestékeket például 3-4 havonta cserélni kell, mivel a szemkörnyék különösen érzékeny
 • A vízbázisú vagy vízben oldódó sminket könnyebb eltávolítani a nap végén, így az kevésbé irritálja a bőrt
 • Sminkelés előtt mindig moss kezet, valamint rendszeresen mosd ki az ecseteket

Legjobb, ha szakorvossal konzultálsz az ekcéma kezelésének különböző lehetőségeiről, például a szteroidos krémekről. Ezen kívül a gyógyulás időszakában próbáld kerülni a napfényt.

Ekcéma a baba arcán

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, világszerte minden ötödik gyerek érintett. Csecsemőknél az ekcéma leginkább az arcon és a fejbőrön fordul elő. Súlyosbíthatja a nyálcsorgás, a nyári hőség, a téli hideg, az allergiák, illetve irritáló szappanokkal vagy textíliákkal való érintkezés. A felnőtteknek szóló ajánlások többsége az ekcémás csecsemőkre is érvényes, például a nem túl forró vízben való rendszeres fürdetés, valamint a hidratáló krémek és bőrpuhítók (emolliensek) használata. Ugyanakkor, mivel a kicsi bőre különösen érzékeny, azt ajánljuk, hogy keress fel egy szakorvost, aki eligazít majd.