Nagypapa és unokája fogják egymás kezét

A bőr felépítése

A bőrünk nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. Megvéd minket a külvilágtól, megőrzi a testünk hőmérsékletét, D-vitamint termel, és segít kontaktust teremteni a szeretteinkkel. Ugyanakkor a bőr érzékeny felület, ezért figyelemre és gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

A bőr felépítése

Hölgy sok szeplővel

Legnagyobb szervünk három rétegből áll:

  • A hám (epidermisz) a bőr felső rétege. A hámon belül legfelül a szaruréteg (stratum corneum) helyezkedik el, amely fizikai védőrétegként szolgál az olyan külső behatások ellen, mint például a hideg, az UV-sugárzás vagy a fertőzések. A hám többi rétegének leginkább az a szerepe, hogy előállítsák a bőr védőrétegét.
  • Az irha (dermisz) a bőr középső rétege, amely a külső réteg vérellátását biztosító ereket tartalmazza. Az irhában szőrtüszők, verejtékmirigyek és idegvégződések is találhatók.
  • A bőr legalsó és egyben legvastagabb rétege a bőralja (hipodermisz), amely zsírsejteket tartalmaz. A zsírsejtek energiatartalékot képeznek, és elősegítik a test hőszabályozását.

A bőr szerepe

Család együtt játszik a tengerparton

A bőr testünk legnagyobb szerve, és számos funkciót lát el. Egyik legfontosabb szerepe a mechanikai védelem, például az olyan fizikai behatásoktól, mint a súrlódás. Emellett gátat képez vegyi anyagokkal, fertőzésekkel vagy a káros UV-sugárzással szemben is. Amellett, hogy védelmet nyújt a külső természeti hatásokkal szemben, egyben a legnagyobb érzékszervünk is, amelyen keresztül a benne lévő idegvégződéseknek köszönhetően számtalan információhoz jutunk a külvilágból. A bőrön keresztül érzékelünk például olyan ingereket, mint a hideg, a meleg, a fájdalom, vagy a barátaink és szeretteink megnyugtató érintése.

A bőr másik fontos szerepe a hőszabályozás. Bőrünk körülbelül 2-5 millió verejtékmirigyet tartalmaz, melegben pedig akár napi több mint 10 litert is izzadhatunk, hogy ezzel segítsük testünk lehűlését. Ezzel szemben hideg időben a verejtéktermelés és a bőr vérellátása csökken, hogy a szervezet megőrizze a hőt a mélyebben fekvő szervekben.