Nagypapa és unokája fogják egymás kezét

Miért viszket az arcbőröm?

Az arcbőr reakcióinak – mint például a vörös foltok, viszketés vagy kiütés – számos kiváltó oka lehet. Ide tartoznak bizonyos krónikus betegségek, mint az ekcéma, az akne (pattanásosság) vagy a rozácea, de étel vagy valamilyen anyaggal való érintkezés okozta allergiás reakció is állhat a háttérben. Előfordulhat, hogy csupán érzékenyek vagyunk valamilyen anyagra, pl. mosószerre, vagy egy szintetikus esetleg durva szövetre. Környezeti hatások is kiválthatnak ilyen bőrreakciókat, pl. a túlzott napozás, hőmérséklet- vagy páratartalom-változás, esetleg a légkondícionálás. Még a stressz is kihathat bőrödre –tudj meg többet ide kattintva a stresszről és az ekcémáról.

Érzékeny arcbőrrel rendelkező személy

Általánosságban véve az érzékeny bőr a felnőttek körében egyre gyakoribb, és az utóbbi években számos vizsgálat igyekezett körüljárni ezt a kérdést. Szerencsére azonban sok olyan készítmény jelent meg a piacon, amelyeket kifejezetten az érzékeny bőr számára fejlesztettek ki.

Az arcbőr viszketése esetén érdemes felkeresni egy egészségügyi szakembert, aki segít megállapítani a probléma okát, és megfelelő kezelést javasol. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényezőt, amelyek bőrviszketéshez és irritációhoz vezethetnek, valamint megmutatjuk, hogyan enyhítheted a panaszokat.

Allergiák

Számos, táplálékkal a szervezetünkbe kerülő anyag válthat ki allergiás reakciót.A legyakoribb élelmiszer-allergiákat a tej, a tojás, a földimogyoró, a csonthéjasok, a halak, valamint a kagyló- és rákfélék okozzák. Ezen kívül por vagy virágpor (pollen) is okozhat allergiát - ezt allergiás náthának (pollen esetében a köznyelvben szénanáthának) nevezzük. Allergiás bőrtünetek esetén érdemes egészségügyi szakemberhez fordulni, de addig is a viszketés enyhítésére léteznek vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú készítmények.

Kozmetikumok okozta reakciók

A kozmetikumok - bőr-, haj-, köröm-, és szemápolási termékek - által kiváltott bőrreakciók egyre gyakoribbak. Súlyosságuk az egyszerű irritációtól az allergiás reakcióig terjedhet, és leggyakrabban az arc bőrét érintik. Ha érzékeny a bőröd, és új készítményre váltanál, rendszeres használat előtt mindenképpen próbáld ki kis területen. Így egy esetleges kedvezőtlen bőrreakció esetén kevesebb kellemetlenség árán tudod abbahagyni a használatát.

Hogyan csökkenthető a viszketés vagy az irritáció?

Hasonlóképpen, mint az ekcéma vagy az egyéb viszketést vagy irritációt okozó bőrbetegségek esetében, a fent említett javaslatokon túl vannak bizonyos lépések, amelyeket követve enyhülhetnek a tünetek:

  • Próbáld a lehető legkevesebbet vakarni a viszkető területet, mivel az fokozhatja az irritációt, és akár gyulladáshoz vagy fertőzéshez is vezethet.
  • A hűvös, nedves borogatás segíthet. A száraz bőrt akkor kend be hidratálóval, amikor még nedves.
  • Enyhe szappanokat és tisztítószereket használj, és kerüld az erősen illatosított készítményeket. Ez a mosóporra is érvényes.
  • Az uborkaszeletek segíthetnek hidratálni a bőrt, ráadásul hűsítő, frissítő hatással bírnak.
  • Mosakodáshoz meleg vizet használj, soha ne forrót.